Awatar użytkownika
Aria
Posty: 493
Rejestracja: śr, 26 mar 2014, 14:05

JADŁOSPIS DLA MATKI KARMIĄCEJ NA 2 TYGODNIE

ndz, 22 cze 2014, 20:27

[justify]JADŁOSPIS DLA MATKI KARMIĄCEJ NA 2 TYGODNIE

I TYDZIEŃ


- Dzień I -

• Śniadanie:
» smoothie marchewkowe (zmiksować 2 marchewki, jabłko, dodać połowę szklanki wody i sok z połowy cytryny. Posypać łyżką siemienia Inianego, może być zmielone),
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną,
» kawa zbożowa z mlekiem.

• II śniadanie:
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowanego margaryną, z 2 listkami sałaty, plasterkiem
żółtego sera i polową pomidora bez skórki,
» herbatka owocowa.

• Obiad:
» udko kurczaka posypane ziołami, pieczone w folii w temp. 180 stopni ok. 35-40 minut (bez skórki),
» sałata lodowa z pomidorem, skropiona łyżeczką oleju rzepakowego,
» 3-4 ugotowane ziemniaki obficie posypane koperkiem,
» szklanka soku pomidorowego lub z czerwonego buraka.

• Podwieczorek:
» miseczka galaretki owocowej z kawałkami obranego ze skórki jabłka,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» miseczka sałatki z 3-4 łyżkami makaronu rurki lub wstążki, z pokrojonym ugotowanym jajkiem, 2 łyżkami zielonego groszku konserwowego, 2 łyżkami kukurydzy. Doprawiona łyżeczką majonezu i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Posypana natką pietruszki lub koperkiem.
» herbatka owocowa lub koperkowa.

- Dzień II -

• Śniadanie:
» miseczka chudego twarogu (200 g) wymieszana z 1/4 szklanki kefiru z dodatkiem 2 łyżek posiekanej
natki lub szczypiorku, oprószona solą do smaku.
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego cienko posmarowane margaryną, do tego 2 listki sałaty lodowej i 2 plasterki pomidora.
» kawa zbożowa lub herbata z mlekiem.

• II śniadanie:
» szklanka koktajlu owocowego: z banana i jabłka, można dodać brzoskwinię z domowego kompotu,
z połową szklanki jogurtu naturalnego
» ewentualnie do tego mała grahamka lub kromka chleba pełnoziarnistego lub razowego cienko posmarowanego margaryną, z łyżeczką dżemu lub marmolady.

• Przekąska:
» 5-6 suszonych moreli,
» 2 ciasteczka owsiane,
» herbatka owocowa.

• Obiad:
» miseczka (250 ml) krupniku, najlepiej gotowanego na wywarze warzywnym z ziemniakami, obficie
posypanego posiekaną natką.
» 2-3 ugotowane ziemniaki,
» plaster chudego ugotowanego schabu (150 g),
» miseczka ugotowanych buraczków drobno startych, skropionych sokiem z cytryny i polanych łyżeczką oleju rzepakowego,
» szklanka soku wielowarzywnego.

• Kolacja:
» sałatka z tuńczykiem: pół puszki tuńczyka w sosie własnym, łyżka kukurydzy z puszki, pokrojony drobno ogórek zielony, łyżka natki lub szczypiorku. Do tego kromka pieczywa razowego lub pełnoziarnistego cienko posmarowanego margaryną.
» herbatka owocowa lub koperkowa.

- Dzień III -

• Śniadanie:
» omlet z 2 jajek, z marchewką. Marchewkę obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, a potem wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepane jajka z marchewką wylać na rozgrzaną patelnię i usmażyć omlet. Posypać posiekaną natką.
» mała grahamka lub 2 kromki chleba razowego cienko posmarowanego margaryną,
» kawa zbożowa lub herbata z mlekiem.

• II śniadanie:
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną, z 2 plastrami pasztetu drobiowego, z 2 listkami sałaty, pomidorem oraz kilkoma plasterkami ogórka kwaszonego. Kanapki posypać posiekaną natką.
» herbatka owocowa lub koperkowa.

• Obiad:
» zrazy zawijane z warzywami: rozbić plaster chudej wołowiny, może być też inne chude mięso, schab lub szynka, doprawić solą i pieprzem. Posmarować 1/4 łyżeczki musztardy, ułożyć pokrojone w słupki warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, kwaszony ogórek, cebulkę. Zwinąć zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką. Podpiec na patelni teflonowej, przełożyć do bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w czasie gotowania zrazy obficie podlać wrzątkiem. Podawać sam zraz, bez sosu - sos dla rodziny!
» 2-3 łyżki kaszy gryczanej,
» miseczka sałaty lodowej ze startą na tarce marchewką i pomidorem pokrojonym w kostkę, skropiona
łyżeczką oleju rzepakowego, doprawiona solą i pieprzem albo ziołami do sałatek.
» szklanka soku pomidorowego.

• Podwieczorek:
» miseczka surówki z 1 jabłka i 2 marchewek, skropiona sokiem z cytryny z dodatkiem łyżki nasion
słonecznika lub łyżki siemienia Inianego,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» twaróg z warzywami: 200 g chudego twarogu wymieszać z 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz łyżkę posiekanej natki, koperku lub szczypiorku.
» herbatka owocowa lub koperkowa.

- Dzień IV -

• Śniadanie:
» smoothie marchewkowe: zmiksować 2 średnie marchewki, pół banana, kwaśne jabłko, dodać kilka jagód lub borówek (mogą być mrożone, albo z domowych przetworów), pół szklanki ciepłej przegotowanej wody oraz sok z połowy cytryny. Można dodać łyżkę siemienia Inianego.
» kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną.
» kawa zbożowa lub herbata z mlekiem.

• II śniadanie:
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowanego margaryną, z 2 plastrami chudego twarogu i 2 listkami sałaty lodowej,
» herbatka owocowa.

• Obiad:
» miseczka (250 ml) zupy jarzynowej z ziemniakami, ugotowana na wywarze warzywnym (można ją doprawić łyżką jogurtu naturalnego),
» 2 gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym w sosie pomidorowym,
» szklanka soku pomidorowego.

• Podwieczorek
» jabłko pieczone. W jabłku wydrążyć środek. Do środka włożyć 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek, nieco miodu i cynamonu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec ok. 15-20 minut (czas zależy od wielkości jabłka, te duże trzeba piec nawet 30 minut),
» herbatka owocowa.

• Kolacja
» sałatka drobiowa: 100 g piersi ugotowanej piersi kurczaka pokroić w paski. Wymieszać z 2 łyżkami zielonego groszku z puszki, ugotowanym białkiem z dwóch jajek, 2 różyczkami ugotowanego brokuła. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem przygotowanym z łyżeczki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego. Posypać posiekaną natką lub koperkiem.
» herbatka owocowa lub koperkowa.

- Dzień V -

• Śniadanie:
» twarożek na słodko: wymieszać pół kostki chudego twarogu z pokrojonym w kostkę bananem i garścią rodzynek, dodać 4-5 łyżek jogurtu naturalnego,
» kromka pieczywa pełnoziarnistego cienko posmarowanego margaryną, z łyżeczką miodu,
» kawa zbożowa lub herbata z mlekiem.

• II śniadanie:
» sałatka z żółtym serem i grzankami. Porwać 5-6 listków sałaty lodowej, dodać 2 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, 2 łyżki szczypiorku oraz 2 plasterki żółtego sera cienko pokrojone w paseczki. Doprawić solą, pieprzem. Polać sosem przygotowanym z 4 łyżek jogurtu i łyżeczki majonezu. Posypać grzankami zrobionymi z dwóch kromek chleba razowego lub pełnoziarnistego.
» herbatka owocowa.

• Obiad:
» miseczka (250 ml) barszczu ukraińskiego gotowanego wyłącznie na wywarze warzywnym z ziemniakami, ale bez mięsa i bez śmietany. Zamiast tego dodać maślankę, no i oczywiście obficie posypać natką.
» ryba (świeża lub filet), koniecznie morska, zapiekana w folii. Rybę umyć, oprószyć solą i pieprzem,
skropić sokiem z cytryny, położyć na folii aluminiowej i obłożyć warzywami (dowolne, wedle uznania). Dobrze smakuje taka ryba pieczona z samą cebulą lub z samym czosnkiem, ale tutaj warto poeksperymentować ze smakami, wedle swojego uznania. Po upieczeniu posypać koperkiem i natką pietruszki,
» 2-3 średnie ugotowane ziemniaki,
» miseczka ćwikły z odrobiną chrzanu, skropionej sokiem z cytryny,
» szklanka soku wielowarzywnego lub z czerwonego buraka.

• Podwieczorek:
» 2 owocowe szaszłyki z banana, jabłka, kilku winogron - umytych, obranych ze skórki, z usuniętymi pestkami. Skropione sokiem z cytryny
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» sałatka buraczkowo-ziemniaczana. Wymieszać ugotowany i pokrojony w kostkę burak czerwony średniej wielkości, pokrojone w kostkę kwaśne jabłko, 2 ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, łyżką oleju rzepakowego i doprawić solą. Posypać drobno posiekanym koperkiem,
» kromka chleba pełnoziarnistego cienko posmarowanego margaryną, z dwoma plasterkami chudej wędliny lub plastrem piersi kurczaka gotowanej lub duszonej,
» herbatka owocowa lub koperkowa.

- Dzień VI -

• Śniadanie:
» koktajl mleczno-owocowy z połowy szklanki jogurtu naturalnego, połowy banana, 2-3 brzoskwiń z domowego kompotu, z dodatkiem łyżki nasion słonecznika,
» kromka chleba pełnoziarnistego cienko posmarowanego margaryną, z łyżeczką dżemu brzoskwiniowego,
» kawa zbożowa lub herbata z mlekiem.

• II śniadanie:
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną, z plastrem chudego, pieczonego mięsa, 2 listkami sałaty i pomidorem bez skorki,
» szklanka soku pomidorowego lub z czerwonego buraka.

• Obiad
» miseczka (250 ml) niezbyt kwaśnej zupy ogórkowej,
» 2 naleśniki z serem i brzoskwinią,
» herbatka owocowa.

• Podwieczorek:
» kromka ciasta drożdżowego,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego z pastą jajeczną zrobioną z dwóch jajek, łyżki startego na tarce sera żółtego, łyżki jogurtu naturalnego z dodatkiem 2 łyżek natki lub koperku. Do tego sałata lub pomidor bez skórki,
» szklanka herbatki owocowej lub koperkowej.

- Dzień VII -

• Śniadanie:
» sałatka z serem mozzarella. Wymieszać 100 g pokrojonej w kostkę mozzarelli, 2 średnie pomidory, 5-6 porwanych liści sałaty, można dodać kiełki dowolne. Skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
» 2 kromki pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną, z plasterkiem chudej wędliny i listkiem sałaty,
» kawa zbożowa lub herbata z mlekiem.

• II śniadanie
» sałatka z winogronami: 5-6 liści sałaty umyć, porwać palcami na mniejsze kawałki, 2 plastry sera feta light pokroić w cienkie paski, małą kiść winogron zielonych ok. 10 sztuk przepołowić, wyjąć z nich pestki. Składniki delikatnie wymieszać, oprószyć solą. Polać sosem winegret przygotowanym z łyżki oliwy, szczypty soli i cukru oraz soku z cytryny.

• Obiad:
» zupa krem z zielonego groszku zrobiona na domowym chudym rosole z dodatkiem szklanki zielonego groszku (może być mrożony). 1,5 szklanki rosołu zagotować, dodać szklankę zielonego groszku. Gotować na wolnym ogniu, aż groszek będzie miękki. Potem dodać masło i zmiksować na gładką masę. Jeść z grzankami z chleba pełnoziarnistego.
» pierś kurczaka ze szpinakiem: 3-4 łyżki rozmrożonego lub świeżego szpinaku, usmażyć na patelni bez tłuszczu z 2 białkami jaja i drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Rozbić pierś kurczaka (150 g). Nałożyć na nią przygotowany wcześniej szpinak i zwinąć w rulon. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni ok. 20-30 minut.
» 2-3 ugotowane ziemniaki,
» miseczka ćwikły doprawionej sokiem z cytryny, bez czosnku,
» szklanka soku pomidorowego.

• Podwieczorek
» mały kawałek szarlotki, najlepiej domowej,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» ryż zapiekany z jabłkami: ugotować saszetkę ryżu (tak, by go nie rozgotować). Obrać ze skórki 1 duże jabłko, pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pół łyżeczki masła, wlać 3 łyżki wody i dodać jabłka. Kiedy zaczną się smażyć, dodać łyżkę cukru, podlać jeszcze dwiema łyżkami wody i dusić, aż owoce będą miękkie. Dno rondla wysmarować masłem i układać warstwami ryż i jabłka. Posypać cynamonem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu. Jeść na ciepło z jogurtem.
» herbatka owocowa lub ziołowa.

II TYDZIEŃ

- Dzień I -

• Śniadanie:
» szklanka koktajlu owocowo-mlecznego z połowy szklanki owoców (pomarańcze, jabłka, mandarynki, morele, brzoskwinie) z dodatkiem połowy szklanki jogurtu naturalnego. Do tego można dodać łyżkę siemienia Inianego i łyżkę płatków owsianych. Wszystko zmiksować.
» 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa cienko posmarowanego margaryną, z liściem sałaty lodowej
i 2 plastrami, np. pomarańczy,
» herbatka owocowa.

• II śniadanie:
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego z ugotowanym jajkiem 2-3 plasterki z sałatą i pomidorem,
» jabłko,
» sok owocowy rozcieńczony pół na pół z wodą.

• Przekąska:
» 2 ciasteczka owsiane,
» mały jogurt naturalny,
» szklanka wody mineralnej z sokiem z cytryny.

• Obiad:
» ryba (świeża lub filet) morska, zapiekana w folii. Może być także ryba przyrządzana na parze. Rybę (150 g) umyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, położyć na folii aluminiowej i obłożyć warzywami (dowolne, wedle uznania). Piec ok pół godziny.
» 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
» surówka z 1/4 średniego selera, kwaśnego jabłka i garści rodzynek, doprawiona solą i 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» ser mozzarella z pomidorami. Ser (100 g) i 2 pomidory pokroić w plastry, układać naprzemiennie, udekorować kilkoma listkami świeżej bazylii, skropić łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego,
» 2-3 listki sałaty lodowej,
» kromka czerstwego pieczywa pszennego,
» herbatka ziołowa.

- Dzień II -


• Śniadanie:
» smoothie marchewkowe (zmiksować 2 marchewki, pomarańczę, mandarynkę i sok z połowy cytryny. Można posypać 2 łyżkami poppingu amarantusowego,
» 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną z listkiem sałaty i plasterkiem pomidora,
» herbatka owocowa.

• II śniadanie:
» sałatka z rukolą, papryką i pomidorami. Garść rukoli (ew. innej sałaty), 4-5 pomidorków koktajlowych, pół pomarańczowej lub czerwonej papryki, może być łyżka posiekanej natki, 2 cienkie plasterki żółtego sera pokrojonego w paseczki. Wymieszać rukolę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, ser i paprykę. Sałatkę posypać posiekaną natką. Polać sosem winegret przygotowanym z łyżki oleju, łyżeczki soku z cytryny, odrobiny soli, cukru i pieprzu.
» 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa cienko posmarowane masłem,
» sok pomarańczowy rozcieńczony pół na pół z wodą.

• Przekąska:
» kawałek ciasta drożdżowego,
» maty jogurt naturalny lub kefir,
» herbatka owocowa.

• Obiad:
» talerz zupy krem z brokułów ugotowanej z połowy brokuła, 1 marchwi, 1 pietruszki, 1 selera, 2 ziemniaków, z dodatkiem łyżki oliwy, posypać natką pietruszki. Do smaku można dodać 1/4 kosteczki rosołowej. Warzywa obrać, opłukać i ugotować wywar warzywny, dodać ziemniak i brokuły. Gdy warzywa będą miękkie, zestawić z ognia i zmiksować. Doprawić. Podawać z grzankami, najlepiej z chleba razowego.
» pierś kurczaka w sosie pietruszkowym. Pierś kurczaka, ok 200 g, oprószyć solą i łyżką mąki. Obsmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, z obu stron. Następnie zalać jogurtem naturalnym (8 łyżek), dodać łyżkę posiekanej pietruszki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Podczas duszenia w miarę potrzebny dolewać wodę.
» 2-3 łyżki brązowego ryżu,
» miseczka surówki z selera, marchewki, jabłka i kwaszonego ogórka obranego ze skorki z 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» miseczka twarogu (100 g) z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego, z 2-3 porwanymi listkami sałaty i pomidorami koktajlowymi lub pomidorem pokrojonym w kostkę,
» kromka czerstwego pieczywa pszennego,
» herbatka owocowa.

- Dzień III -


• Śniadanie:
» koktajl ziołowy. Zmiksować szklankę jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki z łyżką posiekanej natki i łyżką posiekanego koperku,
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem z listkami sałaty i pomidorem bez skorki,
» herbatka owocowa.

• II śniadanie:
» sałatka z 3-4 listków sałaty lodowej, ryby morskiej (50 g) ugotowanej, łyżki zielonego groszku z puszki, łyżki kukurydzy z puszki, i 1/2 czerwonej papryki, doprawiona solą i pieprzem,
» 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem z sałatą i pomidorem,
» sok pomarańczowy rozcieńczony pół na pół wodą.

• Przekąska:
» maty jogurt naturalny lub kefir,
» pomarańcza,
» herbatka owocowa.

• Obiad:
» talerz zupy jarzynowej ugotowanej wyłącznie na wywarze warzywnym z 1 ziemniakiem. Obficie posypana natką,
» 4-6 leniwych klusek.
» miseczka surówki z selera korzeniowego (plaster), marchewki i jabłka. Warzywa zetrzeć na drobnej tarce, skropić sokiem z cytryny i polać 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» pomidor faszerowany białkiem jaja - pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Odciąć „czapeczkę" i wyjąć środek. Drobno pokroić miąższ, wymieszać z ugotowanym i drobno pokrojonym białkiem z dwóch jaj. Można dodać łyżkę groszku i kukurydzy, paprykę lub kwaszony ogórek i odrobinę posiekanej natki pietruszki. Podawać na listkach sałaty,
» kromka czerstwego pieczywa pszennego,
» herbatka owocowa.

- Dzień IV -


• Śniadanie:
» miseczka musli z owocami zrobione z 2 łyżek płatków owsianych, 2 łyżek płatków kukurydzianych, łyżki nasion słonecznika, połowy pomarańczy pokrojonej w plasterki oraz mandarynki podzielonej na cząstki, polane połową szklanki jogurtu naturalnego,
» 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem, z łyżeczką miodu lub dżemu,
» herbatka owocowa.

• II śniadanie:
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowane margaryną z plastrem chudego twarogu, sałatą i pomidorem,
» herbatka owocowa lub woda mineralna z sokiem z cytryny.

• Przekąska:
» miseczka surówki z marchewki i jabłka skropiona sokiem z cytryny z łyżką nasion słonecznika,
» 2 wafle ryżowe,
» szklanka herbatki owocowej.

• Obiad:
» 250 ml zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu. Zupa ugotowana na wywarze warzywnym i obficie posypana natką,
» cielęcina duszona z suszonymi śliwkami - 100 g chudej cielęciny bez kości, łyżeczka mąki, łyżeczka oleju rzepakowego, 3-4 suszone śliwki, łyżka rodzynek, marchewka, liść laurowy, tymianek, szklanka wody, pieprz ziołowy, sól, łyżka posiekanej natki. Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić, by się namoczyły. Mięso oprószyć solą i pieprzem ziołowym, włożyć do rondla. Dodać wodę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Ze śliwek usunąć pestki, pokroić w paski, dodać do mięsa razem z rodzynkami. Doprawić i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podprawić zawiesiną mąki, wody i oleju.
» 2-3 ziemniaki,
» miseczka surówki z kapusty pekińskiej i marchewki, posypana posiekaną natką pietruszki oraz doprawiona jogurtem naturalnym,
» szklanka soku owocowego lub warzywnego.

• Kolacja:
» pomidor faszerowany twarogiem: pomidor średni sparzyć i usunąć skórkę, odkroić „czapeczkę", wyjąć łyżeczką gniazda nasienne. 50 g twarogu chudego wymieszać z 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, dodać łyżkę szczypiorku i miąższ pomidora. Masą napełnić pomidory
» kromka czerstwego pieczywa pszennego,
» szklanka herbatki owocowej.

- Dzień V -

• Śniadanie:
» szklanka koktajlu z połowy szklanki jogurtu naturalnego i połowy szklanki dowolnych owoców, jakie są w domu,
» 2 kromki pieczywa cienko posmarowanego masłem z sałatą i plasterkami pomarańczy,
» herbatka owocowa.

• II śniadanie:
» sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną. Pół pęczka natki, pół szklanki kaszy jaglanej, łyżka szczypiorku, łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz, sok z cytryny, pomidor. Natką umyć, osuszyć i posiekać. Wrzucić do miski, dodać posiekany szczypiorek i ugnieść dłonią. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Potem dodać kaszę jaglaną i wymieszać. Przygotować sos winegret z łyżki oleju, soku z cytryny, ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawić sos szklanką soku pomarańczowego, solą, pieprzem. Sosem polać sałatkę.
» herbatka owocowa.

• Przekąska:
» 2 szaszłyki owocowe: na szpatułkę nabijać naprzemiennie pokrojone i skropione sokiem z cytryny owoce: jabłko, nektarynkę, winogrona bez pestek, to co jest w domu. Szaszłyki skropić sokiem z cytryny,
» herbatka owocowa.

• Obiad:
» talerz zupy koperkowej zrobionej z marchewki, pietruszki, plastra selera, 6 łyżek posiekanego koperku, łyżki mąki i szklanki mleka ryżowego. Z warzyw przygotować wywar. Przecedzić go, dodać połowę koperku. Doprawić zawiesiną mąki i mleka. Zagotować. Dodać pozostały koperek i sól do smaku. Podawać z grzankami z pieczywa pszennego.
» gulasz z jarzynami: 100 g chudej cielęciny opłukać i pokroić w kostkę, oprószyć solą, włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w słupki, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W miarę potrzeby podlewać wodą. Doprawić do smaku solą, posypać natką pietruszki.
» 2-3 łyżki drobnego makaronu, albo ryżu na sypko,
» surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, kwaszonym ogórkiem i jabłkiem. Doprawić sokiem z cytryny i skropić olejem lub oliwą,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» 2 faszerowane jajka: ugotować 2 jajka, do żółtek dodać pokrojoną drobno paprykę i pomidora. Można dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i łyżkę posiekanej natki lub szczypiorku, podawać na sałacie z pomidorem i/lub papryką,
» kromka chleba pszennego - czerstwego,
» herbatka owocowa.

- Dzień VI -

• Śniadanie:
» 2 kromki chleba pełnoziarnistego cienko posmarowanego masłem, z sałatą i pomidorem,
» szklanka koktajlu mleczno-owocowego z dodatkiem 2 łyżek poppingu amarantusowego,
» herbatka owocowa.

• II śniadanie:
» jabłko pieczone. W jabłku nie obranym ze skórki wydrążyć środek. Do środka włożyć łyżkę posiekanych orzechów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec ok. 15-20 minut (czas zależy od wielkości jabłka, te duże trzeba piec nawet 30 minut),
» 2 wafle ryżowe nie solone,
» herbatka owocowa.

• Przekąska:
» 2 kromki pieczywa z plastrem twarogu, z 2 listkami sałaty i z pomidorem,
» herbatka owocowa.

• Obiad:
» talerz zupy cytrynowej zrobionej z włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera), 1 cytryny, 1/2 łyżeczki mąki, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, cukru i szczypty soli do smaku. Z warzyw obranych i umytych ugotować wywar w dwóch szklankach wody. Przecedzić. Z mąki i jogurtu zrobić zawiesinę, wlać do wrzącej zupy i zagotować. Zdjąć z ognia, dolać sok z cytryny, sól i cukier. Posypać natką, podawać z grzankami z kromki czerstwego pieczywa.
» gotowane, duszone lub pieczone udko lub pierś kurczaka bez skórki,
» 2 średnie ziemniaki - ugotowane,
» surówka z cykorii z marchewką: umytą cykorię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz obrane ze skórki jabłko. 3-4 łyżki jogurtu naturalnego połączyć z połową łyżeczki cukru, szczyptą soli i łyżeczką dżemu porzeczkowego. Sosem polać surówkę,
» herbatka owocowa.

• Kolacja:
» galaretka drobiowa: 100 g udka kurczaka bez skórki, ugotować w wodzie, osobno ugotować wywar warzywny przygotowany z dodatkiem marchewki, pietruszki i kawałka selera. Doprawić go solą i pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z bulionu i drobno pokroić. Bulion przecedzić, wyjąć i pokroić ugotowane warzywa. Łyżeczkę żelatyny, namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody. Dodać do ciepłego bulionu i dobrze wymieszać. Do miseczki włożyć pokrojone warzywa oraz mięso i białko z ugotowanego jaja. Zalać ciepłym bulionem i pozostawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki, żeby galareta stężała.
» kromka czerstwego pszennego pieczywa,
» herbatka owocowa.

- Dzień VII -

• Śniadanie:
» 2 kromki czerstwego pieczywa pszennego z pastą bananową (zrobioną z połowy banana, 50 g chudego twarogu, 4 łyżek jogurtu naturalnego, łyżki soku z cytryny, szczypty estragonu, soli, cukru, z dodatkiem natki pietruszki, kawałka brzoskwini). Banan obrać, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Połączyć z serkiem i jogurtem, a potem doprawić. Pastą posmarować kanapki, położyć na niej kawałki brzoskwini lub pomarańczy bez błonek lub plastry jabłka bez skórki.
» herbatka owocowa.

• II śniadanie:
» miseczka sałatki z kaszą jaglaną. Pół pączka natki, 2-3 łyżki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, ząbek czosnku (jeśli dziecko toleruje go), łyżka szczypiorku, łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz, sok z cytryny, 3-4 liście sałaty, kawałek czerwonej papryki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, natkę i cebulkę posiekać. Wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną. Doprawić, polać sosem winegret.

• Przekąska:
» galaretka z owocami. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, dodać owoce (dozwolone) jakie mamy w domu i pozostawić do zastygnięcia.

• Obiad:
» zupa selerowa z kluseczkami, zrobiona z małego selera, marchewki, pietruszki. Ugotować wywar z warzyw i zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny i szczyptą soli. 1 jajko wymieszać z 3 łyżkami mąki. Zupę zagotować, lać małym strumieniem ciasto z jajka i mąki, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, posypać koperkiem.
» spaghetti z łososiem w sosie pietruszkowym. Makaron gotujemy al' dente w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy z oliwek. Łososia surowego (100 g) kroimy na kawałki o podobnej wielkości, mogą być większe, bo ryba i tak rozpadnie się w sosie. Podsmażamy go przez chwilę na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju rzepakowego. Dodajemy jogurt naturalny (50 g, czyli ok. pół szklanki), a następnie pół pęczka posiekanej pietruszki i sok z cytryny. Mieszamy do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy makaron z sosem i podajemy posypany odrobiną świeżej pietruszki.

• Kolacja:
» 1 opakowanie miksu świeżych sałat (koniecznie z cykorią), ser twarogowy chudy (50 g), 1 owoc granatu, czarny pieprz. Umyj sałatę i strzepnij z niej wodę. Porwij ją na mniejsze części. Twaróg pokrusz. Dodaj do sałaty. Owoc granatu przekrój na pół, wyjmij pestki. Następnie dodaj miąższ z granatu i sok z granatu. Dzięki temu nie potrzebujesz juz majonezu ani oliwy. Ale jeśli tylko chcesz, możesz dodać łyżkę oliwy. Dopraw pieprzem i lekko wymieszaj.
» kromka czerstwego pszennego chleba,
» szklanka herbatki owocowej.[/justify]